Bild 1
tretåig mås
Hård vind vid Yttre Kattvik på Bjärehalvön och en smalvingad mås med helsvarta vingspetsar bemästrar vinden suveränt, en tretåig mås. I vårt land häckar arten bara med ett fåtal par på ön Nidingen i norra Halland men på de stora fågelbergen i norra Atlanten kan den vara mycket talrik. De största kolonierna i Europa finns på Island där närmare 600 000 par beräknas häcka. Populationen där liksom i övriga Europa minskar dock. Vid Riturinn på nordvästra Island häckar cirka 190 000 par i fågelbergen där!
Bild 2
sävsångare
Detta är en sävsångare, igenkänd på sitt kraftiga gulbeiga ögonbrynsstreck och sin gulaktiga undersida men kanske framför allt på sin sång då arten ofta kan vara dold i växtligheten. Lyssna gärna på sången här: https://xeno-canto.org/species/Acrocephalus-schoenobaenus
Just den här höjde pulsen rejält då den lät som en nära släkting, den ytterst sällsynta vattensångare och svarade direkt på en uppspelning av vattensångarens läte. Men tyvärr!
Fotot taget vid Herculesdammarna söder om Kristianstad.
Bild 3
rosentärna
En tärna med mörk, så gott som svart näbb och svart huvud. Fågeln har extremt lång stjärt och faktiskt kortare vingar än både fisk- och silvertärna som den annars kan förväxlas med. Men mörk näbb, mycket ljus dräkt samt mycket lång stjärt är typiskt för rosentärnan en art som setts i Sverige två gånger. Arten är mycket sällsynt i Europa, nästan hela vår världsdels population häckar på Rockabill Island, en 0,9 ha liten ö nära Dublin, Irland. På ön finns idag ca 1200 par. Arten finns även på flera ställen i tropikerna, exempelvis i Östafrika där denna bild är tagen (Kenya).
Bild 4
dvärgmås
En måsfågel födosöker i strandkanten. Den här fågeln är fotograferad i mitten av november och är född samma år, den är alltså en 1K (första kalenderår) eller första vinter. Flera måsarter har liknande 1K-teckning men detta är en dvärgmås, världens minsta måsart. När en 1K dvärgmås flyger brukar man säga att de mörka delarna bildar ett W. En adult fågel kännetecknas av en helt gråvit översida och en mycket mörk vingundersida, svart huvud, svart näbb samt röda ben och fötter. I Sverige beräknas 2800 par häcka, 75% av dessa finns i Norrbotten.
Fotot taget 2021 vid Ottenby när nästan 100 1K dvärgmåsar födosökte runt udden.
Bild 5
tallbit
Fågeln påminner om en korsnäbb, men är det inte. Detta är en tallbit, en hona. Hanen är röd, honan grön. Den här arten dyker upp hos oss vissa år, det är en invasionsart som annars häckar i nordligaste Sverige. Cirka 90% av landets tallbitar finns i inre Norrbottens län. Tallbiten finns annars runt hela norra halvklot i ryska tajgan samt Nordamerikas barrskogar.
Tallbiten kallas ibland Dumsnut eftersom den kan vara ytterst orädd för människor.
Fotot taget norr om Växjö vid en invasion för några år sedan.