Västblekinges Ornitologiska Förening
Historia
1976 bildades Västblekinges Ornitologiska Förening, VBOF av ett gäng kamrater i Karlshamns fältbiologer. Verksamheten i Fältbiologerna blev enahanda med fågelskådning och därför togs ett beslut att en mer renodlad ornitologisk förening skulle bildas. Fältbiologerna skulle på detta sätt få en större mångfald i sitt program, att titta på blommor, lavar, mossor och bekanta sig med olika insekter mm.
Ett stort antal natur- och fågelintresserade inbjöds till en träff där förutsättningarna för bildandet av en förening diskuterades. En interimstyrelse valdes och på hösten 1976 hölls första årsmötet och Västblekinges Ornitologiska Förening, VBOF var ett faktum.
Verksamhetsområdet bestämdes till Blekinges tre västliga kommuner, Karlshamn, Olofström och Sölvesborg. Den andra delen av Blekinge – Ronneby och Karlskronas kommuner täcktes sedan många år tidigare av Karlskrona Ornitologiska Klubb, KOK. Västra Blekinge ansågs vara en vit fläck på den svenska ornitologiska kartan. Det fanns underlag för många undersökningar om fågellivet här. Västra Blekinge är ett mycket varierat landskap med allt från skärgård, betade strandängar, jordbruksområden, kustbygd, mellanbygd och ren skogsbygd. I väster gränsas “VBOF:s område” till ett av Sveriges artrikaste områden i nordöstra Skåne. Området är också geografiskt placerat i den “flyttkorridor” som leder längs kusten i sydöstra Sverige. Detta innebär att antalet arter i västra Blekinge är störst i kustbygden.
Stadgar formades och dess innehåll innebar att VBOF ska verka för ett ökat skydd av fåglarna och deras miljöer.
VBOF ska också öka kunskapen och förståelsen för fåglarna och deras livsmiljö.
VBOF ska med ett varierat program kunna erbjuda medlemmarna innemöten med föredrag och bildvisningar, studiecirklar. Exkursioner i det egna området för att kunskapen om fågellivet här ska öka, men även exkursioner till andra lokaler, områden och länder.
1977 inledes en unik rapporteringsaktivitet i form av Månadsrapporten. Denna är fortfarande verksam och har lett till ett mycket digert arkiv av fågelobservationer i västra Blekinge och är tämligen unik i svensk ornitologi. Observationerna hämtas idag från Artportalen och sammanställs.
1977 sattes VBOF:s första brevlåda upp på Kråkenabben för att medlemmar och fågelskådare där skulle kunna skriva in sina observationer på kanske Västblekinges bästa lokal. Brevlådan är inte längre “i tjänst” men anteckningsböckerna har lagts i ett arkiv.
Under årens lopp har intresset för att arbeta med olika former av inventeringar varit stort. VBOF har mycket aktivt gjort flera häckfågelinventeringar på Hanö, Eriksberg, Munkahusviken och flera andra lokaler. VBOF deltog i en totalinventering av Blekinges alla sjöar och vattendrag, Svensk Fågelatlas, Fågelatlas Blekinge, specialinventeringar av strömstare, kungsfiskare, sjöfågel, havsörn, mindre hackspett samt riksinventeringsarter. VBOF har under många år bedrivit studier av sträckande tättingar över västra Blekinge. Flera s.k. simultanräkningar har genomförts.
VBOF har haft en konstant medlemsskara om ca 115 medlemmar.